Mats J Larsson | 2mars 2016 | DAGENS NYHETER
Regeringen fördubblar biståndet till Etiopien. Under kommande fem år ska landet på Afrikas horn få en miljard kronor – trots att övergreppen mot mänskliga rättigheter förvärras, enligt människorättsorganisationen Amnesty.
På torsdagens regeringssammanträde fattas beslutet att fördubbla det årliga biståndet till Etiopien – från 100 miljoner kronor till i genomsnitt 200 miljoner kronor.
– Vi ser enorma behov av att stärka mänskliga rättigheter. Den pågående svältkatastrofen visar samtidigt hur jordbruket måste anpassas till klimatförändringarna, säger biståndsminister Isabella Lövin (MP).
Men Etiopien är ett land som styrs med järnhand av regimen. Bara sedan december har 140 demonstranter dödats, tortyr förekommer och journalister fängslas, enligt Amnesty.
– Situationen är mycket allvarlig. Vi kan inte se några förbättringar för mänskliga rättigheter, snarare tvärtom, säger Ami Hedenborg, talesperson på Svenska Amnesty.
Efter liknande oroligheter 2005 gjorde den dåvarande biståndsministern Gunilla Carlsson (M) flera uttalanden.
– Dagens situation hade motiverat lika hårda ord som då, säger journalisten Martin Schibbye som tillsammans med fotografen Johan Persson satt fängslad i 14 månader i Kalityfängelset utanför Addis Abeba.
Schibbye är besviken på att inte statsminister Stefan Löfven trots tre besök i landet under senaste året, eller någon av hans ministrar har gjort något uttalande. Men regeringen tillbakavisar kritiken.
– Vi för en kontinuerlig dialog med Etiopiens regering, hävdar Isabella Lövin.
Den etiopiske journalisten Eskinder Nega, som avtjänar ett 18 månader långt fängelsestraff i Kalityfängelset, anser att västländer borde dra in bistånd för att sätta press på den etiopiska regimen.
– Många regeringar i världen skulle vara fullkomligt obekymrade om vi drog tillbaka bistånd till civilsamhället som vi ger för att de ska ha större kapacitet att syna sina regeringar och verka för mänskliga rättigheter, säger Isabella Lövin.
- Det svenska biståndet uppgår till en procent av bruttonationalinkomsten. I årets budget utgjorde biståndet 43,4 miljarder kronor.
- De största mottagarländerna i Afrika är Tanzania med 800 miljoner kronor per år följt av Moçambique med 600 miljoner kronor och Liberia med 200 miljoner kronor, samma summa som nu årligen ska gå till Etiopien.
Källa: UD
HRW: Dödligt våld mot etiopiska demonstranter
Forskarna varnar för superkraftig El Niño